19 Nisan 2021 tarihli Webinarı kaçıranlar buradan izleyebilirler.
Seminer Konuları:
- Televizyondaki tartışma programlarından yola çıkarak önce sevmediği politikacıları, daha sonra da sevmediği yakınlarını tarif eden bir kişiye Nil Avunduk’un yaptığı çalışma tavsiyesi.
- “Politikacılarla ilgili düşüncelerinizi kendiniz için kullanabilirsiniz, onları sevmeme sebepleriniz sizin kendi görüntünüz, yani kendi yaptıklarınızdır,” sözü üzerine anlatım.
- Oğlu COVID-19 olduktan sonra kendisi de COVID-19 olan bir annenin bu konuda hissettiklerini dönüştürmek istemesi üzerine, Nil Avunduk’un, “Oğlun COVID-19 olunca sen nasıl davrandın ki sana da bulaştı?” sorusu ile yaptığı yönlendirme.
- “Negatif oluşum, insanları kullanmak ve oyun bahçesini kurmak için önce iki kişiyi birbirine bağlıyor, sonra onları çoğaltıyor ve ardından, ‘Aile sana zarar vermez, aile seni korur,’ inançlarıyla bir altyapı kuruyor. Bu inançlarımız oyun bahçesinde kendimizi ailemizdeki kişilerden korumamıza engel oluyor. Oysa en çok zarar, hakaret, kavga, çalma, kızgınlık aile içinden geliyor, dışarıdan değil,” sözü üzerine anlatım.
- “Pandeminin dünyaya verdiği en güzel değişim, doğru zannettiklerimizin doğru olmadığını göstermesi oldu,” sözünün açıklaması.
- Pandemi nedeniyle evden çalışmaya başlayan bir kişinin evde çok uzun saatler oturarak çalışmasını işiyle ilişkilendirmesi ve kendisini çok çalışan ve tembel olmayan bir kişi olarak tarif etmesi üzerine, Nil Avunduk’un bu kişinin bakışının yanlış olduğunu kendi geçmişinden ve hareketli yapısı ile yaşadıklarından yola çıkarak anlatması. Hareketli yapıdaki insanlarla tembel yapıdakilerin hayatı yaşama şekilleri arasında nasıl bir fark var?
- Hayatın içinde yönetimin olamadığını görmeye başlayan, ancak yönetmeyi de çok isteyen bir kişiye Nil Avunduk’un başkasını yönetmenin neden mümkün olmadığını açıklaması.
- Dünyada kaynaklar bitiyor diyen bir kişiye Nil Avunduk’un, “Hiçbir kaynağın boşa gitmediğini ve bitmediğini biliyorum. Adı üstünde, kaynak. Ancak yer ve şekil değiştirir, sana gelişi değişir,” diye verdiği cevap.
- “Kimseyi yönetemezsin çünkü daha kendini dahi yönetemiyorsun. Çünkü seni korkuların ve inançların yönetiyor. Söylemek istediklerini bile söylemek istediğin kişiye söyleyemiyorsun, yani kendini bile kendi istediğin şekilde yönetemiyorsun,” konulu anlatım
- “İsteklerimiz çok tehlikeli. Bir isteğiniz oluştuğu anda o isteğinizi kendiniz kendiniz için yapabiliyor musunuz veya para ödeyerek yaptırabiliyor musunuz? Eğer öyleyse tamam. Yoksa yöneterek yaptırmaya geçiyorsanız o isteğiniz sizin için uygun değil,” sözünün açıklaması.
- Yaptığı çalışmalarda sürekli niyet eden bir kişiye Nil Avunduk’un niyet uyarısı: “Niyet ederek beklemeyi bırak. Bu kandırma. Kalk ve yap.”
- “Gençlik yıllarında karşılaştığım belli kişilere o gün istediklerimi söyleyebilseydim hayatım başka türlü olur ve bugün yapamadım dediklerimi o günlerde yapabilirdim,” diye hissederek üzülen bir kişiye, Nil Avunduk’un bugün yapamadıklarını neden o gün de yapamayacak olduğunu anlatması.
- Sahte hayal nedir? Geçmişle ilgili sahte hayaller üretmek bize neden zarar verir?
- “Bugün yapamadığımı sonra da yapamam,” ne demektir? Bu konu nasıl çalışılır? “Zihnin önce yapamayacaklarını yapabilirmişsin gibi gösteriyor. Sonra sen yapamıyorsun. O da sana, ‘Sonra yaparsın,’ diyor,” oyunu nedir?
ÇALIŞMALAR VE ÇALIŞMA ÖRNEKLERİ:
- Bir kişi sorduğu bir soruya Nil Avunduk’un verdiği cevapta kendini övdüğünü düşündüğü için Nil Avunduk’a kızması ile ilgili yaptığı çalışma. Annesinin de aynı böyle davrandığını düşündüğü için ona da kızdığını söylemesi üzerine kendisinin de iş yerindeki çalışma arkadaşlarına bu şekilde davrandığını bulması. Nil Avunduk’un o kişinin yaptığı bu kendini övme hareketinin neden doğru bir hareket olmadığını anlatması.
- Bir kişinin bir iş arkadaşını tembel olarak tarif etmesi üzerine kendisinin de evde tembel olduğunu görmesi ve iş yerindeki hareketliliğinin babasını taklit etmek için olduğunu bulması. Bu taklidinin ardında kendini güçlü görme oyununu keşfetmesi ve “Benim yüzümden,” inancını dönüştürmek üzere yaptığı çalışma.
- Geçmiş bir yaşantısında oradaki annesinin oyuncu olmasına özenip onu taklit ettiğini ve sonucunda kendisinin yok sayıldığını gören bir kişinin bu yaşadığını dönüştürmesi ve bu yaşantısında da sürekli oyuncu olma hayalleri kurmayı bırakabilmesi.
- Televizyondaki bir politikacıya cahil demesinden yola çıkarak, “Ben her şeyi bilirim,” inancını bulan bir kişinin bu inancını dönüştürmek üzere yaptığı çalışma.
- Hayat amacını bulamadığı için içinde sürekli bir boşluk hisseden ve bu boşlukla yurt dışında çalışmaya gitmek isteyen bir kişinin bu halini dönüştürmek üzere yaptığı çalışma. “Ben nereden kaçıyorum, kaçtığım ne?” sorusu ile çalışmaya başlayan bu kişinin okuduğu liseyi kendisinin değil, annesinin isteğiyle okuduğunu bulması, “Ben kendi istediğimi bulamam,” inancını keşfetmesi ve dönüştürmek üzere çalışması.
- Sürekli konudan konuya atladığını ve zihninin on hiçbir şeyi yaptırmamaya çalıştığını keşfeden bir kişinin, her şeyin sonucu kötü olacak diye inandığını bulması. Nil Avunduk’un hiçbir şeyin neticesini neden önceden bilemeyeceğimize ilişkin yaptırdığı çalışma ve anlatım.